Öveges-terem

   

 

 

A különleges panorámájú, Öreg-tóra néző 76 m 2 alapterületű laborunk többféle igényt is kielégít.

A kémia és a fizika tantárgyak tanulói és bemutató kísérleteihez szükséges felszerelés mellett négy darab 3D-s számítógépes munkaállomás és egy robot-terepasztal is helyet kapott benne. A terem spalettákkal elsötétíthető.

 

A labor berendezése

A 12 db 3 személyes padban maximum 36 tanuló dolgozhat egyszerre. Padonként négy biztonsági elektromos hálózati dugaszoló aljzat, két vezetékes internet csatlakozás, illetve egy 0-12 V/6 A változtatható AC-DC feszültségű tápegység szolgálja a kényelmes kísérletezést.

 

Két-két padhoz tartozik egy-egy vizesblokk: vízcsap, lefolyó, vízlégszivattyús vákuum.

Ezek mellett a laborban még egy kézmosó is rendelkezésre áll.

 

A hőforrások - 36 db palackos Bunsen-égő, illetve a kisebb gyerekek számára borszeszégők - csak szükség esetén kerülnek a munkaasztalokra.

 

A 3,5 m hosszú és 80 cm széles, magasított tanári asztalon bonyolult kísérleti összeállítások is elférnek, amelyek messzebbről is jól láthatók. Az összeállítás részletei dokumentum kamerával kivetíthetők. Az asztal elektromos, víz és internet csatlakozása a tanulói asztalokéhoz hasonló, egy elsősegélynyújtáshoz használható szemzuhannyal kiegészítve.

 

Fontos berendezési tárgy a jól szívó, víz és elektromos csatlakozással felszerelt panorámás vegyi fülke, amelyben biztonságosan végezhetők a veszélyesebb kémiai kísérletek is.

 

 

 

 

 

A labor infokommunikációs eszközei

- Ultra rövid vetítési távolságú interaktív 3D projektor (Panasonic CW331R WXGA) táblával (180cm x 120cm), telepített számítógéppel (Intel Core i5 3,3GHz, 4GB RAM), 3D monitorral

- Hangszórók (Genius SP-HF1800A 50W)

- Leonar3Do hardver és szoftver 4 db, 3D nyomtató

- mikroszkópkamera (microQ UCMOS14000KPA 1db, Moticam 480 1db, Motic DS300 3db)

- dokumentumkamera hattyúnyakkal

- GoPro sportkamera (GoPro HERO 3+) állvánnyal

- feleltető, szavazó rendszer, szöveges válaszadással, 36 főre

 

- Leonar3do: 6 munkaállomáson, nyomtatóval

- 3D film vetítése 30 főnek

- robot-építés, programozás

- digitális adatbegyűjtő: fizikai, kémiai, biológiai mérések, kiértékelések,

- kvíz, szavazórendszer

- mikroszkópkamera

- sportkamera

 

 

 

 

 

A fizika órák legfontosabb kísérleti eszközei

- A legfiatalabb korosztálynak az általános természettudományi, mechanikai és elektromosságtani készletek.

- Az egyenes vonalú mozgások, ütközések vizsgálatához 2 m-es profi légpárnás sín, légbefúvóval, kiegészítőkkel, fotocellás kapukkal, elektromos indítóval, univerzális elektronikus számlálóval. A kiegészítők ingamozgáshoz, esések vizsgálatához is alkalmasak.

- Nagy fényerejű sztroboszkóp (60-18000 villogás/perc) a periodikus mozgások lelassítására, befagyasztására, a frekvenciájuk mérésére.

- Állóhullámok vizsgálatához, hangsebesség méréséhez Kundt-cső mikrofonnal és hangszóróval.

- A kétfokozatú, 99,7%-os vákuum előállítására képes szivattyú és a vákuumharang pl. a tollpihe szabadesése Newton-féle ejtőcsőben, a hang terjedése, a forráspont nyomásfüggése, a levegő felhajtó ereje vizsgálatához.

- CE ESV érintőképernyős digitális adatbegyűjtő tanulói mérésekhez is (10 db). Számítógéphez csatlakoztatva interfészként működik, közvetlenül csatlakoztatható projektorra, monitorra. Akár 50000 mérés másodpercenként, 5 MB-os tárolókapacitás, azonnali grafikus kiértékelés. A hozzá tartozó szondák: fényerő, nyomás, feszültség, áramerősség, hőmérséklet, erő, mágneses mező, Geiger-Müller számláló, elfordulás, mozgás, EKG, UV, oxigén, vezetőképesség, pH

- Hőtani mérésekhez kaloriméterek, digitális hőmérők és mérlegek, termo tasakok, szárazjég.

- Elektrosztatikai tanári kísérlethez Van de Graaff generátor, tanulói kísérletekhez 8 db kiváló minőségű Wimhurst-féle dörzselektromos gép és a kiegészítői.

- Az elektromos kapcsolások, a mágneses és az elektromágneses indukciós jelenségek és alkalmazási területeik tanulókísérleti tanulmányozásához speciális kapcsolótáblák, készletek, multiméterek, szélerőmű modell, elektromágneses hullámgenerátor és vevő.

- A geometriai optika , a képalkotások vizsgálatához tanulókísérleti készletek halogén és többsugaras lézer fényforrással. Additív színkeverés, 10 db nagy fényerejű zöld lézer, 10 db piros lézer, füstgép.

- Elektromágneses spektrum vizsgálatához hőkamera FLIR i3 (súrlódási hő, időjárási jelenségek, biológiai vizsgálatokhoz is), UV lézerek, spektumcsövek, kézi spektroszkópok.

- A modern fizikához napelem-készletek, termoelektromos generátor a Peltier- és a Seebeck-hatás bemutatására, készülék a Planck-állandó fotocellás méréséhez, üzemanyagcella, Stirling-motor, diffúziós ködkamra, GM-számláló.

A kémia órák legfontosabb kísérleti eszközei

Laboratóriumi üvegedények változatos méretben és nagy mennyiségben

Büretták állvánnyal, fogóval

Tanulói desztilláló készülékek

Kipp készülékek

pH-mérő elektródák

Mágneses keverők

Vezetőképesség-mérő készülék

Digitális analitikai mérleg

Vízvizsgáló készletek

Molekula modellek, építőkészletek

 

 

Kiegészítő infrastruktúra:

•  jégkocka készítő gép (24 kg/nap)

•  vízdesztilláló berendezés

•  tágas előkészítő helyiség

•  tágas tanári szoba

•  zárható szekrények