Bemutatkozik az Eötvös József Gimnázium Kollégiuma

 

2890 Tata
Fáklya utca 4.
Porta:
30/4323480
Kollégiumvezető:
30/4323401

 

2017. november 13-16. - Egészség-hét

Hagyományos programjaink közül az egészséghét mozgatja meg legjobban a dákokat, a változatos programoknak köszönhetően.

Idén sem maradhatott el a játékos sportvetélkedő a csarnokban. Minden csoportból 6 fő versengett a győzelemért, melyet végül a 2. csoport nyert meg. A Suszter István tanár úr által összeállított feladatok lendületesek, mókásak voltak, nagy összefogást igényeltek, és korántsem voltak egyszerűek.

 

Nagy érdeklődéssel várták a kollégium lakói a társaik által készített hús nélküli szendvicskrémek csatáját. Az előzetes várakozásokat meghaladva végül 9 „művet” értékelt a zsűri, majd a szakértő (és éhes) közönség is kóstolhatott, majd leadhatta szavazatát. A győztes a cukkinis-camembert-es krém volt, de volt még tejszínes márványsajtos, túrós-füstölt sajtos, chilis-avokádós és mascarponés gránátalmás finomság is. Természetesen nem hiányzott a padlizsánkrém, a csicseriborsókrém, a zellerkrém, és a titkos hozzávalókkal készült avokádókrém sem. Nyami.

 

A Hexa-teaház ismét bizonyította, hogy méltán a legnépszerűbb kollégiumi programok egyike. Most is sokan mutatták be tudományukat a zenélés, az éneklés, a versírás és versmondás terén. A diákönkormányzat kihirdette a lezajlott házibajnokságok és egyéb versenyek eredményét, Nagy Dániel Tanár úr partnerével a moldvai táncok jellegzetességeit mutatta be. Jól szórakoztunk és várjuk a következő Hexát, valamikor áprilisban!

 

2017. október 19. - Faültetés

A kollégiumi diákönkormányzat ez év tavaszán egy fa ültetését határozta el a Föld Napja alkalmából. Sajnos ez akkor nem valósult meg.

Ígéretüket nem feledve, Nelli néni irányításával és a 2. csoport közreműködésével most egy korán érő cseresznyefát ültettünk a kollégium mögötti parkba. Reméljük, néhány év múlva sok finom gyümölcs lesz rajta!

Galéria

 

 

 

2017. október 12. - Gólyák

Október 12-én tartottuk hagyományos Gólya-napunkat. A kollégiumi életüket idén megkezdő gólyák változatos műsorokkal mutatkoztak be a régi kollégisták előtt: volt tánc, saját vers, árnyjáték, „hajlékonyság-bemutató” torna, zongorával kísért éneklés. A valóban változatos és magas színvonalú produkciók nagy sikert arattak.

A műsorok után rövid pihenő (és átöltözés) következett, majd megkezdődött a gólyák avatása.

A diákönkormányzat tagjai több helyszínen, az egész kollégiumot érintve „keményebbnél keményebb” feladatok elé állították új társaikat, és közben senki nem garantálta, hogy tiszták maradnak. J

A feladatok között volt bemelegítő torna, majd egy kis borotvahab, éneklés, majd egy kis tejszínhab, és így tovább. A hagyományokhoz híven az avatót a gólyák eskütétele és egy nagy takarítás zárta. És persze fürdés…

Tanévkezdés!

Szeptemberben ismét beköltöztünk a Fáklya utcába! A tavaly ballagók hiányoznak még egy kicsit, de 32 új társunk lett. Őket üdvözöljük a róluk készült fényképekkel!

Trexler Erik előadása

Kollégiumunk vendége volt Trexler Erik, aki egymás után két előadást is tartott diákjaink számára. Előadásának a „Mi is itt vagyunk!” címet adta, ugyanis a mozgáskorlátozottakról, a fogyatékkal élőkről volt szó.

Erik elmesélte saját történetét, megismertük mindennapi küzdelmét a világgal, a társadalommal, de elmondta céljait is. Felhívta a figyelmet a segítségnyújtás helyes módjára és szükségességére, valamint a nyitottságra.

Ő maga – mintegy küldetésként – járja az iskolákat, tart érzékenyítő előadásokat az épeknek, és közelebb hozza a diákokhoz ezt a látszólag kényes témát. Mindezt őszintén, közvetlen és kötetlen stílusban, módot adva az egyéni kérdéseknek is.

Köszönjük Eriknek az előadást, és persze kollégistánknak, Márknak is, hogy segített testvére meghívásában!

Galéria

JAKK-hét

Minden évben április elején rendezzük meg kollégiumunk ünnepi programsorozatát, a több évtizedes nevét őrző JAKK-hetet.

A sokszínű programok 5-én, kedden kezdődtek a Hír Televízióból ismert Jónás Sándor „Szépen, jól magyarul” című interaktív nyelvi játékával.

A magyar nyelv érdekességei, szabályai mellett szó esett a beszéd technikájáról (hangsúly, dallam, ritmus, kiejtés, tempó) és az idegen nevek kiejtéséről is vicces, könnyed példák segítségével. A közönség megküzdött a különböző nyelvtörőkkel, bonyolult szövegek felolvasásával.

Bebizonyosodott a jelenlévők számára, hogy „beszélni mindenki tud, szépen beszélni kevesen”.

Négy csapat részvételével április 6-án rendeztük meg hagyományos sportversenyünket. A tatai Bláthy és Jávorka, valamint a komáromi Alapy kollégium fogadta el meghívásunkat a focitornára és egy kis pingpongozásra. A jó időben a következő eredmények születtek:

A műveltségi (közismereti) vetélkedő témája idén nem egy híres művész vagy irodalmi mű volt, hanem városunk, Tata. Ezért is hívtuk meg a két másik tatai kollégium csapatát, akik örömmel jöttek hozzánk.

A Diákönkormányzat szervezésében idén is összemérhették „erős” kollégistáink tudásukat. Nyolc versenyszámban bárki indulhatott a „legerősebb kollégista” dicsőségért. A szép számú induló közül többen is döntöttek meg korábbi években felállított rekordokat.

A JAKK-hét zárásaként április 12-én a Hexa-teaház nevű, zenés-irodalmi programon vettek részt kollégistáink. A szavalat, zsonglőrbemutató, zene és ének produkciók mellett a hét versenyeinek díjátadójára is sor került.

Az egy hétig tartó rendezvénysorozat ismét nagyon jól sikerült, mutatja ezt a résztvevők és érdeklődők nagy száma is. Jövőre újra!

Galéria

2016. március 8. - Kollégiumi nőnap

Kollégiumunkban hagyomány, hogy nőnap alkalmából a fiúk műsorral kedveskednek a lányoknak. A szervezés idén is a DÖK-re hárult, a március 8-i műsor közös ötleteléssel állt össze. Köszöntő, éneklés és pazar tánc után a virágok átadása következett. Az elismerő szavak, a fergeteges ováció és a vidám arcok alapján elmondható, hogy ismét sikeres volt a fiúk előadása.

 

Galéria

Kollégiumi farsang - 2016. február

Február a farsang időszaka, így kollégiumunk sem maradhatott ki a vidámságból. A 2. csoport szervezte idén a programokat. 10-én a hagyományos „pizsifoci”-ra ezúttal is sokan kíváncsiak voltak, és egy kisebb tömeg gyűlt össze a csarnokban. X csapat részvételével zajlott a villámtorna, melyet végül a XX csapat nyert. Szokás szerint mindenkiből előjött a kreatív én, amikor a jelmezeket, öltözéket összeállították. Ti fociztatok más pirítós kenyér ellen?

Másnap a kollégiumban folytatódott a farsangolás. Az eredeti elképzeléssel ellentétben sajnos nem minden csoport hozott elképzelt jelenetet, de a nézők így is jól mulattak. Az „Öreg néne bőrzekéje” és a XXXXX után politikusok tárgyalásának lehettünk tanúi. És ezt követően indult a buli, „Belépés csak álarcban!”

Galéria

2015. december - Kollégiumi Karácsony

A 2015-ös évet a hagyományos Kollégiumi Karácsony nevű rendezvénnyel zártuk.

Délután a csoportok lepték meg egymást egy kis műsorral és csipegetni valóval, majd az ünnepi vacsora következett. Ezúttal is a Pikantó étteremben gyűltünk össze.

Kürti Benedek szavalata után a Neverending Sorry (NESO) zenekar játszott nekünk, majd Stepán Melissza és Kovács-Makai Réka fuvolán kísérte Iski Laura énekét (Benjámin tanár úr is besegített a gitárjával). Ez alapozta meg az étvágyat a finom vacsorához.

Az este folyamán a csoportok a tanulószobákban a hagyományos csoportkarácsonyt tartották meg, egymás megajándékozásával, kedves versikékkel biztosítva a jó hangulatot.

Galéria

2015. november - Arany János Tehetséggondozó Program hétvége

A november 6-7-8-ra tervezett bennmaradós hétvége is igen hasznos és tanulságos volt az 1. csoport számára.

A pénteki tanórák befejeztével néhányan az Eötvös-Feszten vettek részt, a többiek a kollégiumban egy érdekes előadást halhattak az építész, - illetve építőmérnöki pályával kapcsolatosan egy meghívott szakembertől.

A vacsorát közösen készítettük el: professzionális szakácsok és felszolgálás mindenki legnagyobb örömére! :)

A szombati program számunkra tökéletes időtöltésnek bizonyult.

Reggel busszal indultunk útnak a Fejér megyében lévő nádasdladányi kastélyhoz. A nemrégen felújított épület csodálatos látványt nyújtott a körülötte kiépített parkkal.

Az épület belseje úgy volt berendezve, mint ahogy annak idején tulajdonosai lakták.

Miután mindent megcsodáltunk, folytattuk utunkat a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyhoz.

A kastély festői látványt nyújtott, az idegenvezető segítségével belemélyedtünk a kastély történelmébe.

Sajnos idő hiányában nem volt lehetőségünk megtekinteni a kastélyt körülvevő, csodásan elrendezett és gondozott parkot.

Talán tavasszal bepótoljuk…

A vasárnapra a tanulás maradt.

Sováczki Péter
11. B osztály

2015. október - Arany János Tehetséggondozó Program hétvége

Az 1. csoport (11. B) októberi bennmaradós hétvégje sikerrel lezajlott.

A péntek délután egy gépészmérnök tartott a munkájáról előadást. Ez volt a nyitánya a pályaorientációs programunknak. Az előadó kielégítő válaszokat adott a csoport kérdéseire.

A szombati napon elutaztunk Neszmélyre a Hajómúzeumba. Itt érdekes ismeretekkel gazdagodtunk az egykori magyar hajózással, valamint hajóállományunkkal kapcsolatban.

Ezután meglátogattuk a Hilltop Borászatot, ahol egy 'falusi olimpián' mérkőztünk meg egymással, csapatokba rendezve. A versenyszámok közé tartozott a petrencés rúd tartása, hordógurítás, szögbeverés, üveg dugózása, tojásdobás.

A vasárnapi programunk a stúdium volt.

Urbán Máté
11. B osztály

2015. október - Arany János Tehetséggondozó Program hétvége

2015. október 2-án, pénteken kezdetét vette az idei tanév első bentmaradós hétvégéje. A megszokottól eltérően a kampány miatt mi voltunk az egyetlen osztály, aki ezen a hétvégén maradt bent.

A kampány teendői előtt péntek este Tatabányán kikapcsolódhattunk a John Lennon Emlékkoncerten, amit az osztály kifejezetten élvezett.

Szombat reggel azonban megkezdődtek a kampány előkészületei. Véglegesítettünk az újságunkat, elkészült a plakát, majd összeállítottuk a kampányprogramunkat, továbbá megterveztük a hétfő reggeli bevonulásunkat. A legnagyobb feladat a kampányfilm elkészítése volt, amit osztálytársunk éjt nappallá téve készített és tökéletesített.

A hétvége eredményességét mutatja, hogy kiváló teljesítményt nyújtottunk a kampányhét során, remek helyezéseket elérve.

13. F osztály

Február havi Arany János Tehetséggondozó Program hétvége - 12. F

A 12 .F és jómagam nevében is bátran kijelenthetem, hogy a februári bent maradós hétvégénk igazán jól sikerült, és mindenki jól érezte magát!

Találkoztunk az RTL Klub doktorával, Dr. Tóth Tamás obezitologussal, fogyókúra specialistával, aki az egészséges életmódról és a helyes táplálkozásról tartott nekünk előadást. Sok új dolgot hallottunk, az előadás végén pedig feltehettük személyes kérdéseinket a doktor úrnak. 
Szombat délelőtt, angol anyanyelvi tanárok érkeztek a kollégiumba, és tartottak nekünk foglalkozásokat. Nagyon szimpatikus, kedves fiatalemberek voltak, akikkel nagyon hamar elrepült a délelőtt. Igazán élveztük a velük töltött időt, nagyon hasznosnak tartotta a csoport az angol órákat, így kértük, hogy a következő bent maradós hétvégénken is legyen hasonló program. 

Délután indultunk Budapestre. Először a Terror Házát látogattuk meg, ahol a vezető megismertette velünk a kommunista és a nyilas terror korszakát.
Az osztályt kicsit sokkolták a látottak, így hát örültünk, hogy a Vígszínházban egy kedélyállapot-javító darabot nézhetünk meg. A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról nagy sikert aratott, jól éreztük magunkat.

Vasárnap délután táncpróbánk volt, melyen a csoport kétórás mozgás során kellemesen elfáradt.

Az idei tanév egyik legjobb bent maradós hétvégéje volt, köszönjük az Arany János Programnak.

 

Medgyesi Gergely

Valentin nap 

Idén február 11-én került megrendezésre az 1. csoport szervezésében a kollégiumi Valentin nap. Hosszas előkészületek után sikerült színvonalas programot szerveznünk. Láthatólag nem csak a játékosok, hanem a nézők is élvezték a vicces feladatokat. A szerelmes párok számos dologban kipróbálhatták magukat. Kiderült mennyire tájékozottak a romantikus filmek világában és, hogy párjukat mennyire ismerik. Jó hangulatban, együtt töltöttünk el néhány órát.

 

Február havi AJTP hétvége - 10. B

Február második hétvégéjén az 1. csoport a kollégium által szervezett programokon vett részt. A hónapban zajló KRESZ oktatás három óráját péntek este tartottuk meg, melyet másnap délelőtt folytattunk. A vacsora után közösen megnéztük Puskin Anyegin című művének filmfeldolgozását.

Szombaton ebéd után Nagy Dezső tanár úr kíséretével elmentünk a Tatai Edzőtábor tekepályájára, ahol a játékkal töltöttünk el három órát. A hangulat oldott volt, mindenki jól érezte magát. A program sokat segített az osztály egységének erősítésében.

A vasárnap délelőttöt tanulásra fordítottuk, délután pedig szabadon oszthattuk be az időnket.

A hétvége alatt az osztály közössége együtt volt, egy csapatként dolgozott. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy összetartó, szoros közösséget alkothassunk.

Gaál Rebeka

Kollégiumi Karácsony

December 16-án rendeztük meg hagyományos kollégiumi Karácsonyunkat.

Az előző évekhez képest új helyen, a Pikantó étteremben gyűltek össze a kollégisták, a nevelőtanárok és meghívott vendégeink. A műsort Karsai Kata és Reviczky Balázs „szervírozta”, az ezt követő ünnepi vacsorát az étterem dolgozói.

Az est folyamán, illetve 18-án a csoportok megtartották a hagyományos csoportkarácsonyt, ajándékkal, saját műsorral, közös készülődéssel.

A 2014-es évet hagyományainkhoz méltón, mégis újszerű módon zártuk.

Élj egészségesen!

A címben olvasható gondolat vezérelte kollégiumunk 5. csoportját, a főszervezőket, amikor 2014 novemberében is megrendezték a hagyományos Egészség-hetet.

Először mozgással kapcsolatos programon vehettek részt a diákok.

November 12-én, szerdán a sportcsarnokban 8 fős csapatokban mérkőztek játékos akadályversenyen a fiatalok.

November 13-án, csütörtökön az egykori kollégista, V. Szabó Edit a NEBIH talajvédelmi felügyelője tartott előadást A termőföldtől az asztalig címmel. A prezentáció után sok ajándékot osztott ki vendégünk a résztvevőknek. November 19-én, szerdán a Zöld Sziget Kör tagjai tartottak beszámolót. Oláh András a Hüllők, kétéltűek, madarak világába repített el gondolatban bennünket, Mocsi Ádám pedig a Vértes és a Gerecse élővilágáról mesélt nekünk.

November 20-án, csütörtökön a Hexatea-ház műsorában a legtehetségesebb kollégisták mondtak verset; játszottak hangszeren és énekeltek egyedül, valamint közösen.

A Black Time Hip-Hop tánciskola bemutatója színesítette a műsort.

Talán jelképesen került a program végére az egészséges desszertek versenye. A csoportok egészséges édességeket készítettek, igazolva, hogy nem minden nassolás árt a szervezetnek. Sőt?! :)

Az Egészség-hét sokoldalúságáért, sokszínűségért köszönet illeti az előadókat, a szervezőket, kiemelten az 5. csoportot és a résztvevőket.

Reméljük, a hétköznapokban is változatlanul törekszünk a programokon látottak, hallottak felidézésére, betartására: az egészséges életmódra!

 

     
Felelős szerkesztő: Barsi Éva igazgató             Szerkesztő: Major-Rochlitz Ágnes