Cloppenburg
Németország
Adria
Olaszország
Canakkale
Törökország
Bytom
Lengyelország
Tata
Magyarország

Nemzetközi találkozók

Adria, Olaszország - 2017. március 13-17.

Márciusban Erasmus+ program nemzetközi találkozóján vettünk részt lengyel, olasz, német és török partner iskolák diákjaival. A rendezvény otthona Olaszország, Adria volt. A 11.A osztályból Sasfalvi Adél és Verényi Rebeka egy kiselőadással készültek, melyben egy 3 napos osztálykirándulást terveztek Olaszországba. A 11.B osztályból Bittmann Tamás és Zsohár András vett részt, akik Tata és környéke természeti értékéről, a Fényes forrásokról, készítettek prezentációt.

Március 13. (hétfő)

A délelőtti program a diákoknak ismerkedési játékokkal telt, ahol mindannyian igyekeztek minél többet megtudni a másikról. Délután a fiúk már a mélyvízben találták magukat: bemutatták városunk egy természeti értékének pusztulását és rekultivációját, a mieink a tatai forrásokról készültek.

Március 14. (kedd)

Délelőtt az olasz tanárok készültek néhány interaktív fizika és kémia kísérlettel az iskolában. Délután a Velence közeli Padovába látogattunk. Padova egy gyönyörű középkori olasz város.

Március 15. (szerda)

Ezen a napon Velencébe kirándultunk. Itt az óvároson kívül a természettudományi múzeumba is ellátogattunk, amely számos európai nagyváros hasonló múzeumával vetekszik látnivalókban.

Március 16. (csütörtök)

Délelőtt ismét az iskolában volt program. Minden ország készült egy prezentációval, osztálykirándulás tervezettel. A mi lányaink Tatáról Olaszországba, Rómába készítették programjukat. Ugyanakkor a török diákok Magyarországra, Budapestre és Tatára készítették a terveiket. Érdekes volt látni az Ő szemszögükből.

Délután a két tannyelvűs olasz diákok adriai városnézéssel készültek. Csapatokban nézték meg a látnivalókat és tudtak meg sok mindent erről az ősi városról.

Este volt a búcsú parti. Sok barátság szövődött így a hangulat nagyon jó volt. Itt igazolódik, hogy a diákok részvétele a csereprogramokban nagyon hasznos.

Március 17. (péntek)

Délelőtt Matheatre című előadást tartottak az iskola színjátszósai. Ez évek óta működik az iskolában egy matematika szakos kolléga irányításával. Több neves matematikus életét, munkásságát és főbb tételeit mutatták már be saját közösségük előtt, segítve így a tantárgy megszerettetését. Erre az alkalomra angolul tanulták meg az egyik színdarabjukat.

A délutánt még mindenki a fogadó diákjával-családjával töltötte együtt. Aztán mi este végleg elbúcsúztunk és sok élménnyel gazdagodva jöttünk haza.

 

Erasmus+ találkozó Tatán - 2016. november 20-24.

Galéria

2016. november 20-24-ig tartott a második találkozója az Erasmus+ projektnek. Az első egynapos találkozóra Bytomban, Lengyelországban került sor októberben, ahol az éves programok megbeszélése volt a feladat.

A tatai találkozóra minden partner iskolából érkeztek tanárok, Bytomból Lengyelországból, Adriából Olaszországból, Canakkaleból Törökországból és Cloppenburgból Németországból, összesen 11-en. Mivel az idei program főleg a matematika, kémia és fizika tanítására fókuszál, e tantárgyak szaktanárai képviselték iskolájukat.

Sokoldalú szakmai programmal készültünk vendégeink számára:

Az első napon, vasárnap, Veszprémbe látogattunk, ahol a történelmi városrészt csodálatos időben nézhettük meg és ezt a Pannon Egyetemen tett látogatással egészítettük ki. Az egyetem Műszaki Informatika karának dékánja, Dr. Hartung Ferenc, fogadott bennünket, és az egyetem oktatási programjának bemutatása után örömmel üdvözölte a gimnázium és nemzetközi partnereinek a projektben célul kitűzött törekvését a természettudományok megszerettetésére. A nap végén még a Balaton szépségét is megcsodálhattuk.

Hétfőn iskolánk igazgatója Barsi Éva és Michl József polgármester úr köszöntötte vendégeinket a gimnázium dísztermében. A beszédeket diákjain rövid műsora követte.

A héten iskolánk természettudományi oktatását mutattuk be külföldi kollégáinknak. A projektben résztvevő kollégák (Ádámné Dúcz Vilma, Major-Rochlitz Ágnes, Nagyné Sóvágó Anna, Karch Ildikó, Tóth Rita, Krisztin Németh Andrea, Szeidemann Ákos és Lukácsné Zubor Zsuzsanna) bemutató órákat tartottak, ahol a tanárok szakmai és módszertani tapasztalatcseréje mellet, a diákok is kipróbálhatták és fejleszthették angol nyelvi tudásukat. Mivel ezekben a napokban voltak az általános iskolásoknak tartott nyílt órák, ezek is színesítették a bemutatók sorát. Különleges élményben volt része azoknak a tanulóknak, akik a török kémia tanárnő óráján vehettek részt, ahol a hétköznapokban is használt anyagok kémhatását vizsgálták, a tolmácsolásban a török, angol szakos kolléga segített.

 

Tanáraink, Magyar Csabáné és Szeidemann Ákos, a Science on Stage című nemzetközi módszertani konferencián szereztek elismerést idén októberben. A jógyakorlataik közé tartozó a fizikai és kémiai kísérleteket mutatták be vendégeinknek Frankel Beatrix tanárnő és diákjaink közreműködésével.

A módszertani eszmecserén kívül ebben a tanévben feladatunk lesz az öt iskola kémia, fizika és matematika tanárai által összeállított módszer-tárat kipróbálni. Mindemellett három „mini projektet kell elkészíteni, amely a tanárok koordinálása mellett diákok feladata lesz. Ezekkel a munkákkal utaznak majd 2017. márciusában Adriába, Olaszországba a harmadik nemzetközi találkozóra. Négy tanulónak és két tanárnak lesz lehetősége ezen a találkozón részt venni.

Tovább

Felelős szerkesztő: Barsi Éva igazgató             Szerkesztő: Major-Rochlitz Ágnes