Cloppenburg
Németország
Adria
Olaszország
Canakkale
Törökország
Bytom
Lengyelország
Tata
Magyarország

Erasmus+ találkozó Tatán - 2016. november 20-24.

Galéria

2016. november 20-24-ig tartott a második találkozója az Erasmus+ projektnek. Az első egynapos találkozóra Bytomban, Lengyelországban került sor októberben, ahol az éves programok megbeszélése volt a feladat.

A tatai találkozóra minden partner iskolából érkeztek tanárok, Bytomból Lengyelországból, Adriából Olaszországból, Canakkaleból Törökországból és Cloppenburgból Németországból, összesen 11-en. Mivel az idei program főleg a matematika, kémia és fizika tanítására fókuszál, e tantárgyak szaktanárai képviselték iskolájukat.

Sokoldalú szakmai programmal készültünk vendégeink számára:

Az első napon, vasárnap, Veszprémbe látogattunk, ahol a történelmi városrészt csodálatos időben nézhettük meg és ezt a Pannon Egyetemen tett látogatással egészítettük ki. Az egyetem Műszaki Informatika karának dékánja, Dr. Hartung Ferenc, fogadott bennünket, és az egyetem oktatási programjának bemutatása után örömmel üdvözölte a gimnázium és nemzetközi partnereinek a projektben célul kitűzött törekvését a természettudományok megszerettetésére. A nap végén még a Balaton szépségét is megcsodálhattuk.

Hétfőn iskolánk igazgatója Barsi Éva és Michl József polgármester úr köszöntötte vendégeinket a gimnázium dísztermében. A beszédeket diákjain rövid műsora követte.

A héten iskolánk természettudományi oktatását mutattuk be külföldi kollégáinknak. A projektben résztvevő kollégák (Ádámné Dúcz Vilma, Major-Rochlitz Ágnes, Nagyné Sóvágó Anna, Karch Ildikó, Tóth Rita, Krisztin Németh Andrea, Szeidemann Ákos és Lukácsné Zubor Zsuzsanna) bemutató órákat tartottak, ahol a tanárok szakmai és módszertani tapasztalatcseréje mellet, a diákok is kipróbálhatták és fejleszthették angol nyelvi tudásukat. Mivel ezekben a napokban voltak az általános iskolásoknak tartott nyílt órák, ezek is színesítették a bemutatók sorát. Különleges élményben volt része azoknak a tanulóknak, akik a török kémia tanárnő óráján vehettek részt, ahol a hétköznapokban is használt anyagok kémhatását vizsgálták, a tolmácsolásban a török, angol szakos kolléga segített.

 

Tanáraink, Magyar Csabáné és Szeidemann Ákos, a Science on Stage című nemzetközi módszertani konferencián szereztek elismerést idén októberben. A jógyakorlataik közé tartozó a fizikai és kémiai kísérleteket mutatták be vendégeinknek Frankel Beatrix tanárnő és diákjaink közreműködésével.

A módszertani eszmecserén kívül ebben a tanévben feladatunk lesz az öt iskola kémia, fizika és matematika tanárai által összeállított módszer-tárat kipróbálni. Mindemellett három „mini projektet kell elkészíteni, amely a tanárok koordinálása mellett diákok feladata lesz. Ezekkel a munkákkal utaznak majd 2017. márciusában Adriába, Olaszországba a harmadik nemzetközi találkozóra. Négy tanulónak és két tanárnak lesz lehetősége ezen a találkozón részt venni.

Sajtó megjelenés

Erasmus+ program

A tatai Eötvös József Gimnázium újra nemzetközi, iskolák közötti, Európai Uniós pályázat nyertese lett. Az Erasmus+ program néven elérhető pályázat iskolák közötti együttműködés, amely diákokat és tanárokat egyaránt bevon a munkába. Korábban már többször sikerült hasonló projektekbe bekapcsolódni és abban eredményesen tevékenykedni.

A gimnázium német, lengyel, török és olasz partner iskolákkal együttműködve fogja ezt a két éves programot megvalósítani. A téma a természettudományok és a matematika tanításának és tanulásának új módszerekkel való népszerűbbé tétele. Célkitűzése az, hogy a diákok hozzáállását javítsa ezekhez a nehezen tanulható tantárgyakhoz, sőt meg is szerettesse velük.

Tovább

Felelős szerkesztő: Barsi Éva igazgató             Szerkesztő: Major-Rochlitz Ágnes